Kies de actieradius die bij u past

De lengte van uw fietsrit is bepalend voor de keuze van het aantal Wh (Watturen). De belangrijkste vraag voor de accu-keuze is dan ook; hoe ver wilt u fietsen? Hoe langer de ritten, hoe meer Wh u nodig hebt. Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius.

Diverse e-bikes hebben een accu-keuze menu. Dit geeft u de mogelijkheid om zelf uw actieradius te bepalen en zo heeft u ook zelf de aanschafprijs in de hand.

Wat beïnvloedt de actieradius?

  • Gewicht; Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius.

  • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en kwaliteit van het asfalt. Hoe meer weerstand u heeft, hoe lager de actieradius.

  • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op uw actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. Vindt u dit lastig, dan is automatisch schakelen wellicht een optie.

Opladen van de accu

Het is eenvoudig om een accu op te laden. Net als bij een laptop heeft u een plug die u aansluit op het apparaat en een stekker die u in het stopcontact steekt. Het laden gaat dan meteen van start.

Bij de meeste accu’s zit een indicator die laat zien hoe ver de accu opgeladen is. Als de accu vol is, stopt hij automatisch met laden. Stal u e-bike zoveel mogelijk met een volle accu. Dat bevordert de levensduur van uw accu en zo komt u niet snel stil te staan!

Het is handig wanneer een accu uitneembaar is. Zeker wanneer een stroompunt om de fiets te laden niet voorhanden is. Heeft u een stroomvoorziening op de plek waar u uw fiets stalt, dan kunt u kiezen voor een fiets met vaste accu. Het voordeel van een vaste accu is dat de accu goed beschermd is en niet opvalt omdat hij in het frame verwerkt zit.

 

Locatie van de accu

  • In het frame; zorgt voor een laag zwaartepunt van de fiets. Dit betekent een stabiele wegligging.

  • Onder de drager; eenvoudig uitneembaar en makkelijk aan het zicht te onttrekken met bijvoorbeeld fietstassen.

Vaak zijn e-bikes niet meer te onderscheiden van ‘gewone’ fietsen. De accu is dan meer onttrokken uit het zicht. Bijvoorbeeld onder fietstassen, een mand of een krat. Sommige e-bikes hebben echt een ‘onzichtbare’ accu doordat hij helemaal in het frame verwerkt is. Bij e-bikes met deze ‘onzichtbare’ accu’s kunt u ook nog kiezen voor een uitneembare accu. Het beste van twee werelden!