Soorten trapondersteuning

Trapkrachtsensor

Als u graag een elektrische fiets wilt die exact reageert op de kracht die u zet bij het fietsen, dan is een e-bike met een trapkrachtsensor de fiets die u zoekt. Afhankelijk van het door u gekozen rijprogramma en de kracht die u levert, geeft de motor u ondersteuning. Hoe meer kracht u op de pedalen zet, hoe harder u gaat.

Uw snelheid bepaalt u dus net zoals bij een niet-elektrische fiets. Op deze manier bent u volledig in controle en krijgt u een natuurlijke rijervaring doordat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat.

Rotatiesensor

Is een natuurlijk rijgevoel minder belangrijk? Dan kunt u kiezen voor een elektrische fiets die uitgerust is met een rotatiesensor. Deze sensor registreert de trapfrequentie (in plaats van trapkracht) en vergelijkt deze met de gekozen ondersteuningsstand. Bij een hoge gekozen ondersteuningsstand zal de elektrische fiets veel ondersteuning geven totdat de maximale snelheid is bereikt.

U kunt er dan ook voor kiezen om heel weinig druk op de pedalen te zetten en de fiets het werk te laten doen. Door de nauwkeurige sensor reageert het systeem snel bij het optrekken en geeft deze een soepele opbouw, maar is de hoeveelheid ondersteuning niet afhankelijk van de hoeveelheid kracht die op het pedaal wordt gezet (zie trapkrachtsensor).

Om de opbouw nog geleidelijker te laten verlopen, hebben sommige modellen een hendel. Dit is ook handig als u een keer de fiets uit de parkeerkelder moet duwen.